Čo by ste mali vedieť, pokiaľ chcete vycestovať mimo Slovenska


Ak plánujete výjazd do zahraničia, mali by ste si dôkladne preštudovať povinnosti a kompetencie poisťovne, nakoľko pri lekárskom ošetrení v zahraničí zdravotná poisťovňa nemusí preplatiť všetky liečebné náklady v plnej výške, dokonca ani cez držiteľstvo Európskeho preukazu poistenca. Pri ošetrení v súkromnom zariadení ich dokonca neprepláca vôbec. V rámci Európskej únie ste v dôsledku ošetrení alebo zdravotných komplikácií krytí tzv. európskym preukazom zdravotného poistenia ( EPZP ), ktorý Vám na základe Vašej požiadavky vystaví zdravotná poisťovňa, v ktorej ste poistení, a to konkrétne Union, Dôvera alebo Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Čo by ste mali o EPZP vedieť :

  • je platný len v zmluvných zdravotných zariadeniach
  • nevzťahuje sa na ošetrenie u súkromných lekárov
  • nekryje spoluúčasť
  • platí len v členských krajinách EU

Nastávajú taktiež aj situácie, ako krádež dokladov, porucha auta, či škoda spôsobená na zdraví qlebo majetku niekoho iného. Tieto situácie však cez systém štátneho zdravotného poistenia nie sú kryté vôbec .

To platí aj v prípade, že si situácia vyžaduje výjazd horskej služby. Takéto ošetrenie Vás totižto môže vyjsť pekelne draho. Opatrní takisto buďte, ak cestujete do krajín, ktoré nie sú súčasťou Európskej únie. Aj v tomto prípade platí, že európsky preukaz poistenca bude pre Vás zbytočný.

Na pokrytie vyššie spomenutých udalostí sa odporúča pri vycestovaní do zahraničia zakúpiť komerčné cestovné poistenie. Vhodným krytím je kombinácia EPZP a komerčného cestovného poistenia pri vycestovaní do krajín Európskej únie.

Druhy komerčného cestovného poistenia

1.) Krátkodobé – ak do zahraničia cestujete 1, maximálne 2 razy do roka, je pre Vás tento typ poistenia výhodný, poprípade vtedy, ak si zvolenú  dĺžku pobytu nedokážete poistiť v rámci ročného cestovného poistenia

2.) Dlhodobé – ročné cestovné poistenie, platní 1 rok od zakúpenia.

Výhody :                              

  • kedykoľvek k dispozícii
  • platnosť 1 rok od zakúpenia
  • výrazne nižšia cena v porovnaní s krátkodobým poistením
  • krytie 24 hodín denne, 365 dní v roku
  • nie je potrebná špeciálna aktivácia pred odchodom ( ako napr. pri cestovnom poistení vydávanom k platobným kartám)
  • vycestovať môžete kedykoľvek a ľubovoľný počet ráz do roka

Výjazd horskej záchrannej služby

Horská záchranná služba (HZS) organizuje a vykonáva záchrannú činnosť, transport a neodkladnú dopravu pri záchrane osôb, zároveň aj poskytuje zdravotnú starostlivosť v odbore urgentná medicína. V prípade, že sa v horách dostanete do nepríjemnej situácie, ktorá si vyžaduje činnosti ako pátracia akcia vykonávajúcou HZS, výška takéhoto výjazdu sa môže pohybovať až v tisíckach eur . Túto sumu platíte vy, keďže systém štátneho zdravotného poistenia túto zdravotnú starostlivosť HZS neprepláca.

Aj keď v rámci cestovného poistenia býva tento výjazd záchranárov krytý, treba si dať pozor. Komerčné cestovné poistenie do zahraničia totižto nekryje náklady spojené s výjazdom záchranárov na Slovensku. Na trhu však existuje množstvo produktov, ktoré budú pokrývať aj poistné prípady pri vycestovaní do slovenských hôr.