Rýchla pomoc pri prvom zamestnaní


Po ukončení štúdia síce disponujeme vedomosťami nadobudnutými v škole, no nikto nám nepovie, čo nasleduje potom. Nasleduje hľadanie si tej vhodnej, vysnívanej práce, ktorá zúročí náročné roky štúdia. A pokiaľ patríte k tým šťastnejším, ktorí sa nezasekli na úrade práce, čaká na vás okrem vytúženej prvej mzdy aj rad produktov z finančnej sféry, ktoré ovplyvnia váš život k lepšiemu.

Produkty vhodné pre „prvozamestnancov ´´ delíme z hľadiska dôležitosti a finančnej náročnosti na 3 skupiny:

1. Must have
2. Optimal
3. Not yet

Must have produkty sú také, ktoré klient využíva počas štúdia zadarmo. Je to napríklad bežný účet. Aby vám výhoda účtu zdarma bola aj naďalej ponechaná, je dôležité vybrať si správnu banku, ktorá vám tento štandard zabezpečí. Ďalej to je využitie 2. piliera. Skrátene, je to dôchodkový účet, na ktorý  sa odkladajú odvody vo výške 4,5% z hrubej mzdy. Viac informácií o druhom pilieri nájdete v našom predchádzajúcom blogu.

Optimal produkty– pokiaľ to výška príjmu umožňuje, radím vám uzavrieť si rizikové poistenie. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, ktorým zosnulý prastrýček z Ameriky odkázal slušný balík dolárov, je vašim jediným ekonomickým aktívom schopnosť generovať príjem. A preto s ním treba narábať opatrne, keďže sú situácie, ktoré váš život (aj príjem!) dokážu obrátiť naruby. Za prijateľnú mesačnú sumu , ktorá sa hýbe vo výške cca  3% čistej mzdy, si môžete dopriať základné poistenie.

Ďalším dôležitým krokom je tvorba rezervy či príprava na hypotéku. Z tohto dôvodu je potrebný sporiaci účet, ktorý si klient môže vytvoriť popri bežnom účte.

Not yet produkty – podielové fondy

Pri dobre nastavenom druhom pilieri sa dá začiatok investovania preložiť na dobu, kedy sa váš cashflow zlepší. Aj keď najväčší účinok investovania je práve v danom období, samostatné podielové fondy vieme otvoriť neskôr. Pokiaľ vám vaša finančná situácia dovoľuje investovanie do fondov ihneď, túto možnosť by ste mali využiť.