Pripravte sa na dôchodok zodpovedne


V dnešnej dobe sa veľa Slovákov naivne domnieva, že o ich dôchodok sa postará štát. Je to však skutočne pravda ? V minulosti štát vedel garantovať seriózny dôchodok každému, teraz to však už veľmi pozitívne nevyzerá a prognózy predpovedajú veľkú dôchodkovú katastrofu. Každý túži po dôstojnom dôchodku , no populácia starne a štát nedokáže pokryť vyplácanie dôchodkových miezd.

Niektorí ľudia majú na dôchodok našetrené, iní si viac či menej sporia a existuje aj skupina ľudí, ktorá finančnej budúcnosti nevenuje pozornosť vôbec. Nezamýšľanie sa však nad tým, z čoho si zabezpečíme pravidelný príjem v dôchodkovom veku je hazardovanie s vlastnou kvalitou budúceho života.  Aby nám teda pri pohľade na  výmeru zo Sociálnej poisťovne a uznanej dôchodkovej renty nezostali len oči pre plač, je na čase podniknúť relevantné kroky a nie, nemyslím tým zrovna odkladanie peňazí do ponožiek.

Položme si teda základnú otázku : ,,Ako si dokážem našetriť na dôchodok sám ?“

Dôchodkové sporenie u nás je zložené z troch pilierov, pričom pre nás je podstatný 2.pilier a 1.pilier použijeme len pre porovnanie systémov fungovania. Sociálna poisťovňa zastupuje prvý pilier. Je to štátny dôchodok, ktorý pochádza z povinného dôchodkového poistenia pri splnení podmienok na jeho priznanie. Práve druhý, penzijský pilier je však pre ľudí, zabezpečujúcich si dôchodok samostatne, zaujímavejší. Dôchodkové správcovské spoločnosti zhodnocujú vložené peniaze na dôchodkových účtoch sporiteľov, spravujú ich účty a taktiež je možné mať prehľad o vložených peniazoch. Obrovskou výhodou tohto piliera oproti prvému – štátnemu je, že peniaze vložené v 2.pilieri sú dedičné. V prípade, že sa dôchodku nedožijete, vaše peniaze z 1.piliera prepadnú v prospech štátu, no peniaze z 2. piliera zdedí vaša rodina, prípadne osoba vami určená. Jednoducho povedané, vaše peniaze vložené na vašom účte vám nikto zobrať nemôže.

Výška dôchodkovej renty z druhého piliera je určená tým, akú sumu na účet prispievate, zhodnocovaním vkladov, dĺžky sporenia a spôsobu preberania renty – pri dosiahnutí dôchodkového veku.